WAT BETEKENT SWINGEN

BESCHRIJVING

Swingen is een vorm van intieme vriendschap tussen twee of meerdere stellen of koppels.

Meestal betreft het man/vrouw-stellen die andere man/vrouw-stellen ontmoeten voor seks en/of blijvende intieme vriendschappen,
veelal met partnerruil.
Het swingen kent verschillende vormen.
Zo zijn er stellen/koppels die uit zijn op een seksuele relatie onderling terwijl anderen het juist willen beperken tot flirten.
Vaak ontmoeten swingers elkaar in parenclubs. Dit zijn uitgaansgelegenheden die gericht zijn op dit soort erotische ontmoetingen.

Partnerruil is een seksuele praktijk, waarbij twee paren die normaal gesproken een vaste relatie hebben van seksuele partner wisselen.
Bij meer dan twee paren spreekt men van groepsseks. Iemand die aan partnerruil deelneemt wordt een swinger genoemd.

Partnerruil vindt vaak in georganiseerd verband plaats. De motivatie om aan partnerruil deel te nemen kan variëren, maar voor de meeste deelnemers is het eenvoudig de behoefte om ‘het’ eens met iemand anders te doen.
Het wordt dan ervaren als een verbreding van het seksleven; belangrijke aspecten bij partnerruil vormen de onderlinge afspraken, die van tevoren worden gemaakt: doet men ‘het’ in één ruimte of juist in aparte kamers en hanteert men bepaalde grenzen.
Er is dus duidelijk geen sprake van ‘vreemdgaan’, maar de wisseling van partner gebeurt in alle openheid.
Partnerruil wordt ook wel beschouwd als een seksuele fantasie.
Het is eigenlijk het delen van je seksleven met anderen en dit kan gaan van enkel flirten of strelen tot volledige seks met verschillende partners. Meestal heeft men onderling van tevoren besproken met de partner hoever men kan gaan hierin.

SWINGEN ALS LEVENSSTIJL

De eerste swingende koppels dateren al van in de jaren 50 in de VS.
Het gaat om stellen (getrouwd, samenwonend,..) die de spanning in hun seksleven terug een beetje willen opvijzelen met gelijkgestemden via partnerruil.

PROFIEL VAN SWINGERS

Swingers zijn in feite heel gewone mensen die zelfs een uitstekende relatie hebben met hun partner maar die een open visie hebben als het gaat over seksualiteit. Swingers kom je tegen in alle lagen van de bevolking.

ONTMOETINGSPLAATS

Swingers kunnen elkaar ontmoeten thuis of in een parenclub. Het aantal parenclubs heeft een ware explosie gekend de laatste jaren omdat het taboe hier rond voor een groot stuk is weggevallen.
Bij een recent onderzoek in de VS bleek dat maar liefst 20% van de gehuwde koppels zich met één of andere vorm van swingen inliet.

VORMEN VAN SWINGEN

• Softswinging: De koppels hebben in dit geval alleen seks met de eigen partner maar bevinden zich wel in één en dezelfde ruimte.
Soms kan er wel sprake zijn van strelingen of oraal contact met andere koppels.
• Fullswinging: Seks met een andere partner is mogelijk al dan niet in dezelfde ruimte of hetzelfde bed.
Wanneer dit met verscheidene koppels tegelijkertijd gebeurt, spreekt men van een orgie.
De meeste swingers vinden dit de meest bevredigende vorm van swingen.

SWINGREGELS

Respect: hou rekening met de wensen van je partner binnen vooraf vastgestelde grenzen.
Hygiëne: men dient proper gewassen te zijn en liefst geschoren.
SafeSex: Niet alleen je eigen gezondheid maar ook die van anderen staat op het spel !